Szóval elhatároztam, hogy én is szeretném olyan kis formás kekszekkel feldobni néha a reggelijüket vagy a vacsorájukat. Ezért olyan tésztában gondolkoztam, amit lehetőleg fehér színű lesz, mert ezt lehet szépen színezni. Mindezek mellett fontos szempont volt, hogy a keksz gluténmentes legyen és csak egészséges, kutyaétrendbe beilleszthető hozzávalókból álljon.
Színezésnél nem azokra az ételfestékekre gondolok, amelyeket mi emberek használunk a cukrászsüteményeknél, hanem természetes alapúakra, mint a kurkuma, ami igazi élénk, napsárgaszínt kölcsönöz az ételnek – és persze ha étrendkiegészítőként adod a kutyád eledeléhez, akkor a fehér szakállának is…de ez egy másik történet.
Így lett a bio spirulinától zöld, a kurkumától sárga, a kék spirulinától kék és a liofilizált áfonyától lila a tészta. Ezek a termékek étrendkiegésztőként is adhatóak kedvenceinknek, hiszen számtalan pozitív hatással vannak a kutya szervezetére.
De kísérletezhettek liofilozált málnával is – a lényeg, hogy a fagyasztva szárított gyümölcsöket por állagúra kell darálni mielőtt a tésztához adjátok.
MESTERSÉGESALAPÚ ÉTELFESTÉKET HASZNÁLNI KUTYÁK SZÁMÁRA KÉSZÍTETT ELEDELEKNÉL TILOS!!!
Tehát az 1.számú recept - nevezzük Banános-kókuszos kekszeknek - hozzávalói:
80 gr banán pépesítve
100 gr bio kókusztej (én konzervet használtam és fontos, hogy bio legyen, hogy ne legyenek benne felesleges adalékanyagok)
1 tojás
2 evőkanál bio kókuszolaj megolvasztva
300 gr bio rizsliszt (gluténmentes)
A liszt kivételével minden hozzávalót alaposan összekeverünk, ezt lehet akár robotgéppel is csinálni. Majd hozzáadjuk a lisztet, és egy puha gyurma állagot kell kapnunk.
Mivel én több színű kekszet készítettem, ezért a tésztát is több részre osztottam és ezekhez adagoltam külön-külön a választott színt, majd alaposan összegyúrtam őket. A színezékként használt étrendkiegészítőket mindig fokozatosan adagoltam a tésztához, és figyeltem, hogy mennyire lesz intenzív a szín.
Nem szabad túlzásokba esni – maximum 1 csapott teáskanál (kb.5 grammnak felel meg)elég belőlük és annyi már szép színt ad.
Rizsliszttel megszórt felületen a tésztát 4-5mm vastagságúra nyújtottam és bevetettem a cuki kekszpecséteket. Ennél vékonyabbra nem érdemes nyújtani a tésztát, mert törni fognak a kekszek.
170°C-on alul-felül sütési módon 18 perc alatt sültek készre a finomságok.
A színük sütés után halványodik picit, de így is szépek lesznek.
TIPP: ha márványos mintát szeretnél elérni, gyúrj össze 2-3 színt és így nagyon extra kekszek készülhetnek.
Ha pedig nincs otthon kókusztej, banán, vagy kókuszolaj, esetleg kutyusod nem ehet tojást, akkor az alábbi hozzávalókkal is elkészítheted neki ezt a finomságot:
Almás-joghurtos kutyakeksz
80 gr reszelt alma
150 gr laktózmentes natúr joghurt
2 evőkanál olíva olaj
300 gr bio rizsliszt
Az elkészítése megegyezik a banános-kókuszos keksz elkészítésével. A tészta most is világos lesz, ami szintén szuperül színezhető.
TIPP: Azért, hogy néhány napnál tovább is tudjátok élvezni a kekszeket, ajánlatos kiszárítani őket. Ha a kisült kekszeket 1 órára 90°C-os sütőbe teszitek, akkor azok extra ropogósak lesznek és így zárható fedelű üvegben vagy dobozban sokáig eltarthatóak.
Fontos a mértékletesség: Napi 2-3 keksznél ne adj többet kedvencednek, mert ugyan kutyabarát összetevőkből áll, de mégis csak jutalomfalat!
A bio kókuszolajat, a bio spirulinát és a kurkuma port megtalálod webshopunkban az étrendkiegészítők között!